Nasi kuning: Indonesische gele rijst

Nasi kuning wordt in Indonesië gegeten bij speciale gelegenheden. De kleurstof in de kunjit zorgt voor een felgele rijst die symbool staat voor geluk, omdat het ook een beetje op goud lijkt. Soms wordt de rijst geserveerd in mooie torentjes, die je kunt maken door bananenblad of stevig bakpapier te vouwen als een patatzakje, de gare rijst erin te proppen en die na even aandrukken omgekeerd op een bord te storten.



Ingredienten:
- 500 gram rijst
- blikje kokosmelk of verse santen
- kippenbouillontablet
- theelepel kunjit (curcuma)
- schijfje laos
- 1 salamblaadje
- 1 pandanblad
- 1 stengel sereh
- olie

Bereiding:
- Spoel de rijst in een pan goed uit door steeds met schoon water de rijst te wassen tot het water helder is.
- Giet het water af en doe dan het blikje kokosmeld of de verse santen erbij.
- Voeg nog extra water toe tot de rijst ongeveer een vingerkootje onder water staat.
- Breng de rijst aan de kook en doe er een scheutje olie bij, het bouillontablet en de kruiden.
- Voeg eventueel naar smaak nog wat zout toe.
- Zodra de rijst kookt zet je de pan afgesloten op het kleinste gaspitje, omdat de rijst door de kokos kan aanbranden.
- Hou de pan minimaal 15 minuten gesloten en roer dan de rijst goed door en kijk of het niet aanbrandt. De rijst is na ongeveer een half uur klaar. Haal de kruiden eruit voordat je de rijst gaat opdienen.

Tip: Serveer de nasi kuning met stukjes komkommer, gefruite uitjes en stukjes komkommer. Verder kun je er sajur lodeh bij eten, sambal gorengs of andere hoofdgerechten. Meer Indonesische recepten.

1 opmerking: