Bolo Pretu: Antilliaanse zwarte taart

 
Bolo Pretu is een Antilliaanse zwarte taart vol gedroogde vruchten en veel sterke drank. Deze taart wordt vooral gegeten op bruiloften en is zeer bewerkelijk. Natuurlijk is de taart niet geschikt voor kinderen!





Ingredienten:

- 250 gr gedroogde pruimen
- 200 gr dadels
- 250 gr rozijnen
- 250 gr krenten
- 200 gr gemalen cashewnoten
- 200 gr gepelde en gemalen amandelen
- 150 gr geconfijte limoenschillen
- 200 gr sucade
- 2 dl cognac
- 4dl kersenbrandewijn of rum
- 500 gr boter
- 500 gr suiker (of 1 kopje karo syrup)
- 8 eieren
- 500 gr bloem
- 1 zakje bakpoeder
- 2 eetlepels vanille-essence of 2 zakjes vanillesuiker
- 1 eetlepel amandel-essence- 1 theelepel gemalen kruidnagel
- 1 afgestreken eetlepel kaneel
- 1/2 theelepel cardamom poeder


Bereiding:

- Doe alle gedroogde vruchten in een keukenmachine en maal ze fijn.
- Doe er de dranken, essences en kruiden bij, dek het af met folie en laat het minimaal een paar dagen of langer staan om in te trekken.
- Zodra je de taart gaat bakken begin je met het beslag. Klop de eieren met de boter en de suiker tot het beslag luchtig is. Zeef er dan de bloem en het bakpoeder doorheen.
- Voeg de gemarineerde vruchten nu door het beslag en roer tot alles goed door elkaar is gemengd.
- Smeer een bakvorm in met boter en lepel het beslag er in. Het beste kun je een rechthoekige of vierkante bakvorm gebruiken, omdat de taart later in kleine stukjes wordt gesneden.
- Bak de taart eerst ruim een uur op 180 graden en ga dan ieder kwartier testen met een satéstokje of de taart gaar is. Pas als het stokje helemaal droog blijft is de taart gaar. 
- Bedek de taart met folie en laat hem een paar dagen in de koelkast rusten. Zo wordt de smaak beter.
- Prik met een satestokje een paar gaatjes in de cake en giet er regelmatig wat extra brandewijn of rum over zodat de taart vochtig blijft. 

Tip: Er zijn meerdere recepten voor het maken van Bolo Pretu. Klik hier voor een origineel Arubaans recept in het Engels.

Meer: Gebak, Antilliaanse recepten.




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen